Tradycyjnym wypiekiem na Boże Narodzenie, są oczywiście pierniczki na choinkę. Zawsze muszą mieć one kształty związane z tymi świętami. Jakie foremki można wybrać?
Fantazyjne kształty foremek
Choinki, bałwanki, gwiazdki i mikołaje – to właśnie klasyczne kształty foremek do pierniczków, wypiekanych w wielu rodzinach na każde Boże Narodzenie. Oprócz nich, dużą popularnością cieszą się zawsze trochę trudniejsze do wykonania domki z piernika, a nawet całe szopki, wypiekane z trochę twardszego ciasta. Obecnie, stworzenie takiego domku z piernika nie jest już takie trudne. Znacznie ułatwiają to zadanie specjalne foremki do pierników. Na rynku znaleźć można foremki plastikowe i metalowe. Oba typy posiadają swoje wady i zalety, dotyczące między innymi sposobu wycinania ciastek, czy czyszczenia samych foremek. Jednak i tak, najpopularniejsze są foremki metalowe.
Foremki do pierników – specyfikacja
Wykonywane są zazwyczaj ze stali nierdzewnej, co sprawia, że są niezwykle trwałe. Ich ostre, a zarazem równe krawędzie, pozwalają na bardzo precyzyjne wycinanie pierników. Natomiast gładka powierzchnia sprawia, że ciasto nie przykleja się do ścianek. Dzięki temu idealnie sprawdzają się przy robieniu dużej ilości pierniczków świątecznych. Takie foremki są małe (zazwyczaj mają ok. 6-7 cm), i poręczne. Posiadają różnorodne i ciekawe kształty – każdy na pewno znajdzie takie, które będą mu odpowiadały.