Tarta to łatwy do zrobienia deser, a jeżeli przygotowana jest z farszu warzywnego, może stanowić danie obiadowe.
Foremka do pieczenia tarty
Jak każde ciasto, tak i tarta, potrzebuje odpowiedniego naczynia do pieczenia, a ponieważ ma charakterystyczny kształt, nie każda foremka nada się do tego rodzaju wypieku.
W sklepach można kupić różne rodzaje foremek do tarty. Są metalowe, ceramiczne, ze szkła żaroodpornego, silikonowe, z wyjmowanym dnem, lub z łączonych materiałów – obręcz metalowa lub silikonowa a dno szklane.
Foremki silikonowe są łatwe do utrzymania w czystości, nie trzeba ich natłuszczać przed wyklejeniem ciasta i poprzez swoją elastyczność zajmują mało miejsca w szufladzie czy szafce kuchennej.
Tarta, to kruche ciasto, wypełnione farszem owocowym, warzywnym lub zapiekanka mięsno-warzywna. Profesjonalna forma do tarty jest dość szeroka, ale ma niski i rozchylony brzeg, tak by pokrojone na trójkąty ciasto łatwiej było wyjąć z naczynia o sztywnej konstrukcji. Z tego właśnie powodu polecana jest forma z wyjmowanym dnem, z której wypiek zostanie wydobyty w całości i bez trudu.
Różnorodność kształtów foremek do tarty
Formy do tarty są przeważnie okrągłe, lecz zdarzają się naczynia w kształcie prostokąta. Prostokątne nadają się do pieczenia mazurków na święta Wielkanocne, a także do przygotowywania zapiekanek lub tart wytrawnych.
Formy okrągłe mają różną wielkość, ich średnica wynosi od kilkunastu do kilkudziesięciu centymetrów.